Ironman 70.3 & Ironman Vichy 2017

31 augustus 2017 12:00

3MD zakte afgelopen weekend af naar Vichy met 13 startende atleten op de halve afstand (Ironman 70.3), en 4 individuele atleten en een relay-team op de volledige afstand (Ironman). Vooruitgestuwd door een veelvoud aan supporters, behaalde 3MD fenomenale resultaten: een eerste en een derde plaats overall bij de mannen, een eerste plaats overall bij de vrouwen en een eerste plaats bij de relays op de volledige afstand; en een overwinning bij de age-groupers, en tal van AG-podia op de halve afstand! Voor enkelen werd Vichy ook hun debuut op de halve afstand. Kortom: een weekend met stuk voor stuk mooie resultaten en prestaties! Na afgelopen weekend weten ze in Vichy waar Dendermonde ligt.

IRONMAN 70.3 VICHY

Zaterdag was het de beurt aan 13 3MD-ers om het beste van zichzelf te geven op de Ironman 70.3. De hete temperaturen in Vichy zorgden ervoor dat het een non-wetsuit zwemnummer werd (ook op de volledige afstand op zondag). De age-groupers doken om 7h00 geleidelijk het water in. Het waren Pamphiel Pareyn en Simon Van Langenhove die als eerste 3MD-ers voet aan wal zette na 26’31”. Even later volgden Toon en Stefaan Veldeman. Kort daarna kwamen Ruud De Rybel, Sarah Roelants, Kenneth De Nef, Joeri Hofman, Jorn De Bilde, Veerle D’haese en Walter Van den Broeck, Sofie Van de Ponseele en Kris Mertens, en zo waren alle 3MD-ers uit het water!

Op de fiets werd er meteen de pees opgelegd! Met tussentijden die schommelden rond de 40km/u, was het meteen duidelijk dat dit een snelle wedstrijd zou worden. Toch was er even tijd voor de supporters om na te praten over de zwemproef en de atleten te volgen via de tracker. Na 2h14’42” stapte Pampiel als eerste 3MD-er én eerste age-grouper van de fiets. Enkele minuten later volgde Simon Van Langenhove. De 3MD-ers volgden zich daarna in razendsnel tempo op: Toon, Stefaan, Ruud, Kenneth, Joeri, Jorn, Walter. Veerle stapte van de fiets na 2h30’ van de fiets. Daarna volgden Sofie, Kris en Sarah!

De zon brandde al goed, ook al was het nog voormiddag toen iedereen aan de halve marathon moest beginnen. Pamphiel ging er vol voor, maar Toon wist een hoog tempo te houden, en net voor de finish kwam hij bij Pamphiel. Na iets meer dan 4 uur wedstrijd op een zakdoek van elkaar finishen: ongelooflijk! Toon werd zo 16de overall, eerste age-grouper, en dus ook eerste in zijn AG M35-39. Pamphiel werd 18de overall, derde age-grouper en tweede in zijn AG M25-29. Daarna kwam Ruud: vierde age-grouper en derde in zijn AG M25-29. Stefaan en Kris maakten omwille van een blessure de verstandige keuze om het loopnummer niet af te werken. Voor de rest wist iedereen knap te finishen!

IRONMAN VICHY

Zondag stond de full distance op het programma, met Bruno Clerbout, Stefanie Adam, Stijn Veldeman en Laurens De Smet als individuele atleten, en Dieter Janssens, Philip Cleynens en Robby Osselaer als relay team. Bruno kwam als eerste 3MD-er uit het water, anderhalve minuut later volgde Laurens, met op 3 minuten Stijn en even later Dieter. Stefanie kwam als 5de vrouw uit het water na 1h04’. Bruno verzette veel werk op de fiets en kon oprukken naar een 5de positie na 180 kilometer. Laurens kende helaas pech: na 116 kilometer had hij 2 maal een lekke band. Hij was bezig aan een sterk fietsnummer en de teleurstelling was dan ook groot, maar we zijn er zeker van dat er voor hem nog mooie jaren aankomen! Ook Stijn kon goed opschuiven op de fiets.

Philip werkte, ondanks de beperkte voorbereiding, een sterk fietsonderdeel af en kon één plaats opschuiven waardoor Robby in tweede positie aan de marathon kon beginnen. Maar de putch van de dag mogen we op naam schrijven van Stefanie Adam. In vijfde positie beginnen fietsen en in eerste positie afstappen met meer dan 20 minuten voorsprong: indrukwekkend! Stefanie klokte dan ook de snelste fietstijd bij de vrouwen.

Bruno Clerbout liep beetje bij beetje in op de mannen voor zich. Hij was geduldig, maakte gebruik van zijn ervaring en nam na 34 kilometer de leiding in de race over van Bert Verbeke. Ook Stijn schoof met de snelste looptijd van de dag (2h57’) beetje bij beetje op en maakte het enorm spannend voor de supporters. Pas na 40 kilometer nam hij de derde positie over!

Even later kwam dé apotheose: Bruno draaide als eerste het Ironman-tapijt op en won Ironman Vichy 2017 na een sterke en verstandige wedstrijd in 8h40’32”. Bert Verbeke werd tweede, en een minuut later liep Stijn Veldeman over de finish in 8h45’54”.

Ook Robby en Stefanie raceten verstandig. Robby schoof nog een plaatsje op en sleepte de overwinning bij de relay teams in de wacht. Stefanie bleef goed eten en drinken en stelde haar overwinning veilig: ze finishte na 9h51’10”. Wat een dag, wat een spanning: genieten van start tot finish voor de supporters!

Als kers op de taart won 3MD ook de TriClub Ranking in Divisie IV. Daardoor komen we ook aan de start van het TriClub EMEA Championschip op de Ironman 70.3 in Barcelona op 20 mei 2018!